Retos de la nutrición y la dietética en la diversidad sexual y de género
- Almendra-Pegueros, Rafael 1
- Troncoso-Pantoja, Claudia 2
- Fernández-Villa, Tania 3
- Gamero, Amparo 4
- Pérez-Armijo, Patricio 5
- Petermann-Rocha, Fanny 6
- Pérez-Esteve, Édgar 7
- Benítez Brito, Néstor 8
- Camacho-López, Saby 9
- Pérez-López, Alberto 10
- Nava-González, Edna J. 11
- Apolinar-Jiménez, Evelia 12
- Lozano Lorca, Macarena 13
- Riquelme Gallego, Blanca 14
- Kammar-García, Ashuin 15
- Navarrete-Muñoz, Eva María 16
- 1 Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, España.
- 2 Centro de Investigación en Educación y Desarrollo (CIEDE-UCSC), Departamento de Salud Pública, Facultad de Medicina, Universidad Católica de la Santísima Concepción, Concepción, Chile.
- 3 Grupo de Investigación en Interacciones Gen-Ambiente y Salud (GIIGAS) / Instituto de Biomedicina (IBIOMED), Universidad de León, León, España. Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Madrid, España.
- 4 Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal, Facultad de Farmacia, Universitat de València, Valencia, España.
- 5 Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Facultad de Farmacia, Universidad del País Vasco UPV/EHU, Vitoria-Gasteiz, España.
- 6 Centro de investigación Biomédica, Facultad de Medicina, Universidad Diego Portales, Santiago, Chile
- 7 Departamento de Tecnología de Alimentos, Universitat Polotècnica de València, Valencia, España
- 8 Facultad de Farmacia. Departamento de Ingeniería Química y Tecnología Farmacéutica. Área de Nutrición y Bromatología. Universidad de La Laguna.
- 9 Nutrir México, México. Escuela de Medicina y Ciencias de la Salud, Tecnológico de Monterrey, Ciudad de México. México.
- 10 Departamento de Ciencias Biomédicas, Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud, Universidad de Alcalá, Madrid, España
- 11 Facultad de Salud Pública y Nutrición, Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, Nuevo León, México
- 12 Unidad de Metabolismo y Nutrición, Departamento de Investigación. Hospital Regional de Alta Especialidad del Bajío, Secretaría de Salud, México
- 13 Departamento de Enfermería, Facultad de Ciencias de la Salud de Ceuta, Universidad de Granada, Ceuta, España.
-
14
Instituto de Investigación Biosanitaria de Granada
info
Instituto de Investigación Biosanitaria de Granada
Granada, España
- 15 Dirección de Investigación. Instituto Nacional de Geriatría, Ciudad de México, México.
- 16 Grupo de Investigación en Terapia Ocupacional (InTeO) de la Universidad Miguel Hernández, Alicante, España. Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante (ISABIAL), Alicante, España.
ISSN: 2173-1292
Datum der Publikation: 2022
Titel der Ausgabe: Spanish Journal of Human Nutrition and Dietetics
Ausgabe: 26
Nummer: 4
Seiten: 242-245
Art: Artikel
Andere Publikationen in: Revista española de nutrición humana y dietética
Bibliographische Referenzen
- (1) Organización de las Naciones Unidas, Asamblea General Declaración Universal de los Derechos Humanos. Organización de las Naciones Unidas; 1948.
- (2) Albuquerque GA, Quirino G da S, Figueiredo FW dos S, Paiva L da S, Abreu LC de, Valenti VE, et al. Sexual Diversity and Homophobia in Health Care Services: Perceptions of Homosexual and Bisexual Population in the Cross-Cultural Theory. Open Journal of Nursing. 2016;06(06):470, doi: 10.4236/ojn.2016.66049.
- (3) Winter S, Diamond M, Green J, Karasic D, Reed T, Whittle S, et al. Transgender people: health at the margins of society. The Lancet. 2016;388(10042):390-400, doi: 10.1016/S0140-6736(16)00683-8.
- (4) Gil-Borrelli CC, Velasco C, Iniesta C, de Beltrán P, Curto J, Latasa P. Towards a public health system with pride: equity in health in the lesbian, gay, bisexual and trans community in Spain. Gac Sanit. 2017;31(3):175-7, doi: 10.1016/j.gaceta.2016.09.013.
- (5) Medina-Martínez J, Saus-Ortega C, Sánchez-Lorente MM, Sosa-Palanca EM, García-Martínez P, Mármol-López MI. Health Inequities in LGBT People and Nursing Interventions to Reduce Them: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(22):11801, doi: 10.3390/ijerph182211801.
- (6) McKay B. Lesbian, gay, bisexual, and transgender health issues, disparities, and information resources. Med Ref Serv Q. 2011;30(4):393-401, doi: 10.1080/02763869.2011.608971.
- (7) Lee JGL, Griffin GK, Melvin CL. Tobacco use among sexual minorities in the USA, 1987 to May 2007: a systematic review. Tobacco Control. 2009;18(4):275-82, doi: 10.1136/tc.2008.028241.
- (8) Raynor PA, Nation A, Outlaw F. Exploring substance use and mental health for minority transgender youth: Implications for advanced practice nurses. Journal of the American Association of Nurse Practitioners. 2020;32(3):229-43, doi: 10.1097/JXX.0000000000000316.
- (9) Linsenmeyer W, Drallmeier T, Thomure M. Towards gender-affirming nutrition assessment: a case series of adult transgender men with distinct nutrition considerations. Nutrition Journal. 2020;19(1):74, doi: 10.1186/s12937-020-00590-4.
- (10) Patterson JG, Russomanno J, Jabson Tree JM. Sexual orientation disparities in food insecurity and food assistance use in U.S. adult women: National Health and Nutrition Examination Survey, 2005–2014. BMC Public Health. 2020;20(1):1155, doi: 10.1186/s12889-020-09261-9.
- (11) Cohen N, Cribbs K. The everyday food practices of community-dwelling Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) older adults. Journal of Aging Studies. 2017;41:75-83, doi: 10.1016/j.jaging.2017.05.002.
- (12) Kirby SR, Linde JA. Understanding the Nutritional Needs of Transgender and Gender-Nonconforming Students at a Large Public Midwestern University. Transgend Health. 2020;5(1):33-41, doi: 10.1089/trgh.2019.0071.
- (13) Nowaskie DZ, Roesler AC. The impact of COVID-19 on the LGBTQ+ community: Comparisons between cisgender, heterosexual people, cisgender sexual minority people, and gender minority people. Psychiatry Res. 2022;309:114391, doi: 10.1016/j.psychres.2022.114391.
- (14) Pieri M, Brilhante J. «The Light at the End of the Tunnel»: Experiences of LGBTQ+ Adults in Portuguese Healthcare. Healthcare (Basel). 2022;10(1):146, doi: 10.3390/healthcare10010146.
- (15) McCann E, Brown M. The inclusion of LGBT+ health issues within undergraduate healthcare education and professional training programmes: A systematic review. Nurse Educ Today. 2018;64:204-14, doi: 10.1016/j.nedt.2018.02.028.
- (16) Burgwal A, Gvianishvili N, Hård V, Kata J, Nieto IG, Orre C, et al. The Impact of Training in Transgender Care on Healthcare Providers Competence and Confidence: A Cross-Sectional Survey. Healthcare (Basel). 2021;9(8):967, doi: 10.3390/healthcare9080967.
- (17) Carbajal Á, Sierra JL, López-Lora L, Ruperto M. Proceso de Atención Nutricional: Elementos para su implementación y uso por los profesionales de la Nutrición y la Dietética. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2020;24(2):172-86, doi: 10.14306/renhyd.24.2.961.
- (18) Linsenmeyer W, Garwood S, Waters J. An Examination of the Sex-Specific Nature of Nutrition Assessment within the Nutrition Care Process: Considerations for Nutrition and Dietetics Practitioners Working with Transgender and Gender Diverse Clients. J Acad Nutr Diet. 2022;122(6):1081-6, doi: 10.1016/j.jand.2022.02.014.
- (19) McClain Z, Hawkins LA, Yehia BR. Creating Welcoming Spaces for Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) Patients: An Evaluation of the Health Care Environment. Journal of Homosexuality. 2016;63(3):387-93, doi: 10.1080/00918369.2016.1124694.
- (20) Linsenmeyer W, Waters J. Sex and gender differences in nutrition research: considerations with the transgender and gender nonconforming population. Nutrition Journal. 2021;20(1):6, doi: 10.1186/s12937-021-00662-z.