El laboratorio de los Anales. Peritaje, enseñanza, edición y comercio en el laboratorio de análisis químico de la calle Carretas, Madrid, 1867-1880
- García Belmar, Antonio 1
- Suay-Matallana, Ignacio 2
- Antón Dayas, Inés 1
- 1 Universitat d’Alacant-Instituto interuniversitario López Piñero
- 2 Universitat de València-Instituto interuniversitario López Piñero
ISSN: 0210-4466
Año de publicación: 2023
Título del ejemplar: Acercamientos históricos a las relaciones terapéuticas
Volumen: 75
Número: 1
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Asclepio: Revista de historia de la medicina y de la ciencia
Resumen
The laboratory of chemical analysis operating, between 1867 and 1880, at Carretas street in Madrid is studied here in the context of professional disputes over the control of news spaces for academic and professional activities emerging in the second half of the 19th Century on chemical analyses of food beverages and industrial, trade and agriculture products. The paper examines the location and design of the laboratory, the interaction between the different activities carried out inside and outside the lab, and the reasons and interests that attracted different publics requesting a variety of services. The aim is to understand better the meaning and operation of a hybrid space with a large range of activities such as chemical analysis, industrial production, teaching, and popularization interacting synergistically. They were employed by the promoters of the lab to reinforce the authority and credibility required to gain the confidence of those who were willing to pay for their products.
Información de financiación
Financiadores
-
Ministerio de Ciencia e Innovación
- PID2019-106743GB-C21
-
Agencia Estatal de Investigación
- PID2019-106743GB-C21
Referencias bibliográficas
- Anderson, Robert G. W. (2013), "Chemistry laboratories, and how they might be studied", Studies in History and Philosophy of Science, 44, pp. 669-675. https://doi.org/10.1016/j.shpsa.2013.07.003
- Atkins, Peter J. (2007), "Laboratories, Laws, and the Career of a Commodity", Environment and Planning D: Society and Space, 25, pp. 967-989. https://doi.org/10.1068/d74j
- Atkins, Peter J.; Lummel, Peter; Oddy, Derek (eds.) (2007), Food and the City in Europe since 1800, Aldershot, Ashgate.
- Atkins, Peter; Stanziani, Alessandro (2008), "From laboratory expertise to litigation: the municipal laboratory of Paris and the Inland Revenue laboratory in London, 1870-1914: a comparative analysis". En: Rabier, Christelle (ed.), Fields of expertise: a comparative history of expert procedures in Paris and London, 1600 to present, Newcastle upon Tyne, Cambridge, Cambridge Scholars Press, pp. 317-338.
- Cano Pavón, José M. (1998), "El Real instituto industrial de Madrid (1850-1867): medios humanos y materiales", Llull, 21, pp. 33-62.
- Catálogo de la Exposición Nacional de 1873 (1873), Madrid, Imp. y Fund. de M. Tello.
- Equivalencias entre las pesas y medidas usadas antiguamente en las diversas provincias de España y las legales del sistema métrico-decimal: publicadas de Real Orden (1886), Madrid, Imprenta de la Dirección General del Instituto Geográfico y Estadístico.
- Falero, Francisco J. (1999), "Positivismo y estética en la segunda mitad del siglo XIX en España: la teoría del arte de José Echegaray", Cuadernos de arte de la Universidad de Granada, 30, pp. 287-293.
- Folch Jou, Guillermo (1949), "Misión analítica del Real Colegio de Farmacia de San Fernando: (una faceta desconocida de esta Corporación en los primeros años de su existencia)", Anales de la Real Academia de Farmacia, 6, pp. 729-754.
- Fox, Robert; Guagnini, Ana (1999), Laboratories, workshops, and sites. Concepts and practices of research in industrial Europe, 1800-1914, Berkeley, University of California. https://doi.org/10.2307/27757811
- García Belmar, Antonio (2014), "Introduction. Sites of Chemistry in the Nineteenth Century", Ambix, 61 (2), pp. 109-114. https://doi.org/10.1179/0002698014Z.00000000048 PMid:24964497
- García Belmar, Antonio (2016), "Personatges i espais de la ciencia. José Soler y Sánchez", Diari La Veu, [en línea], disponible en: https://www.diarilaveu.com/apunt/27920/jose-soler-y-sanchez [consultado el 02/05/2022].
- García Belmar, Antonio (2016b), "Personatges i espais de la ciencia. Els laboratoris químics municipals", Diari La Veu, [en línea], disponible en: https://www.diarilaveu.com/apunt/27957/els-laboratoris-quimics-municipals [consultado el 02/05/2022].
- Gieryn, Thomas F. (2006), "City as Truth-Spot: Laboratories and Field-Sites in Urban Studies", Social Studies of Science, 36 (1), pp. 5-38. https://doi.org/10.1177/0306312705054526
- Guillem-Llobat, Ximo (2008), "Losing the Global View in the Establishment of New Limits to Food Quality: The Regulation of the Food Market in Spain (1880-1936)", Food & History, 6, pp. 215-246. https://doi.org/10.1484/J.FOOD.1.100452
- Gooday, Graeme (2008), "Placing or replacing the laboratory in the History of Science?", Isis, 99, pp. 783-795. https://doi.org/10.1086/595772
- Hannaway, Owen (1986), "Laboratory Design and the Aim of Science: Andreas Libavius versus Tycho Brahe", Isis, 77 (4), pp. 585-610. https://doi.org/10.1086/354267
- Hidalgo de Taboada, José (1880), Tratado de la fabricación de vinos en España y el extranjero, Madrid, Librerías de la viuda e hijos de José Cuesta.
- Klein, Ursula. (2017). Hybrid Experts. In: Valleriani, M. (ed.), The Structures of Practical Knowledge, Cham, Springer, pp. 287-306. https://doi.org/10.1007/978-3-319-45671-3_11
- Kohler, Robert E. (2008), "Lab History Reflections", Isis, 99 (4), pp. 761-768. https://doi.org/10.1086/595769
- Marty Caballero, Luis (1861) Anuario general del comercio, de la industria y de las profesiones, Madrid, Redacción-Imprenta-oficinas de Anuario.
- Morales, José Pilar (1877), Guía del plano de Madrid y sus contornos en 1877, Madrid, Tip. de Gregorio Estrada, 4ª ed.
- Morris, Peter (2015), The Matter Factory: A History of the Chemistry Laboratory, London, Reaktion Books.
- Morris, Peter (2021), "Laboratories and Technology: An Era of Transformations, Peter J.T. Morris". En: Morris, Peter, A Cultural History of Chemistry in the Modern Age, Vol. 6, Bloomsbury Academic, pp. 73-99. https://doi.org/10.5040/9781474203784.ch-3
- Oddy, Derek (2007), "Food quality in London and the rise of the public analyst, 1870-1939". En: Atkins, Peter J.; Lummel, Peter; Oddy, Derek J. (eds.), Food and the city in Europe since 1800, Aldershot, Ashgate, pp. 91-103. https://doi.org/10.4324/9781315582610-8
- Pan-Montojo, Juan (2018), "La revolución liberal y las transformaciones de la agricultura española", Áreas. Revista Internacional de Ciencias Sociales, (37), pp. 28-43.
- Pelayo López, F. (1999), Ciencia y creencia en España durante el siglo XIX, Madrid, CSIC.
- Puerto Sarmiento, Francisco Javier; Cobo Cobo, Josefa (1983), "El laboratorio municipal de Madrid en el último tercio del siglo XIX", Dynamis, 3, pp. 149-172.
- Roca i Rosell, Antoni (1988), Història del laboratori municipal de Barcelona de Ferrana Turró, Barcelona, Ajuntament de Barcelona.
- Sáez de Montoya, Constantino (1861), Catálogo y precios de los productos, aparatos y utensilios para química, farmacia, fotografía, galvanoplastia, docimasia, etc. que se encuentran en el depósito central y laboratorio químico del profesor… Calle del Príncipe, 18 y Calle de Hortaleza, 128 de Madrid. Madrid, imprenta y librería de Gaspar y Roig. Disponible en: Consultable en: http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/description/1327923 [consultado el 02/05/2022].
- Sáez de Montoya, Constantino (1878), Alimentación mineral de los vegetales: conferencia agrícola pronunciada por… el domingo 18 de noviembre de 1877, Madrid, imp. de Manuel G. Hernández.
- Sáez de Montoya, Constantino; Utor, Luis María (1877), Memoria sobre el análisis cualitativo y cuantitativo de las aguas minerales sulfuro-azoado-bicabornatado-cálcicas de San Agustín de Haro, provincia de Logroño, Haro, Establecimiento tipográfico de Pastor e hijos.
- Scholliers, Peter (2014), "Constructing New Expertise: Private and Public Initiatives for Safe Food (Brussels in the First Half of the Nineteenth Century)", Medical History, 58, pp. 546-563. https://doi.org/10.1017/mdh.2014.52 PMid:25284894 PMCid:PMC4176271
- Siboni, Luis; Bellogin, Ángel (1888), "José Soler Sánchez". En: Perfiles y semblanzas profesionales ó Siluetas y bocetos del natural de distinguidos farmacéuticos contemporáneos: un boticario y varios farmacéuticos, Barcelona, [s.n.] Imprenta de Pedro Ortega, pp. 747-754.
- Simmons, Anna (2014), "Stills, Status, Stocks and Science: The Laboratories at Apothecaries' Hall in the Nineteenth Century Laboratory of the Society of Apothecaries", Ambix, 61 (2), pp. 141-161. https://doi.org/10.1179/0002698014Z.00000000050 PMid:24964499
- Solache Vilela, Gloria (2016), "Cecilio Pizarro, ilustrador editorial. El álbum de dibujos del Museo del Prado", Boletín del Museo del Prado, 34, pp. 76-93.
- Soler y Sánchez, José (1868), Análisis de las aguas minerales de Gaviria, San Sebastián, Imp. de Ignacio Ramon Baroja.
- Stanziani, Alessandro (2005), Histoire de la qualité alimentaire : XIXe-XXe siècle, Paris, Seuil.
- Stanziani, Alessandro (2007), "Negotiating Innovation in a Market Economy: Foodstuffs and Beverages Adulteration in Nineteenth Century France", Enterprise and Society, 8 (2), pp. 375-412. https://doi.org/10.1093/es/khm025
- Suay-Matallana, Ignacio (2016), "Between chemistry, medicine and leisure: Antonio Casares and the study of mineral waters and Spanish spas in the nineteenth century", Annals of Science, 73 (3), pp. 289-302. https://doi.org/10.1080/00033790.2015.1107135 PMid:26650132
- Suay-Matallana, Ignacio (2017), "Scientific Families and the Shaping of an Expertise in Analytical Chemistry in Modern Spain", HOST: Journal of History of Science and Technology, 11, pp. 97-116. https://doi.org/10.1515/host-2017-0006
- Suay-Matallana, Ignacio, (2022), "The customs laboratory of Lisbon from the 1880s to the 1930s: chemistry, trade and scientific spaces". En: Simões, Ana; Diogo, Maria Paula, Science,Technology and Medicine in the Making of Lisbon (1840-1940), Leiden, Brill, pp. 179-202. https://doi.org/10.1163/9789004513440_010
- Suay-Matallana, Ignacio; García Belmar, Antonio (2020), "El vino español y el espíritu alemán: el debate sobre los alcoholes artificiales a finales del siglo XIX". En: Guillem-Llobat, Ximo; Nieto-Galán, Agustí, Tóxicos invisibles. La construcción de la ignorancia ambiental, Barcelona, Icaria, pp. 29-54.
- Sunyer Martín, Pere (1997), "La preocupación por la productividad agrícola en la Cataluña del siglo XIX: la agricultora catalana, fábrica de abonos", Scripta Nova, 9 [en línea], disponible en: http://www.ub.edu/geocrit/sn-9.htm [consultado el 02/05/2022].
- Utor, Luis María (1877), Errores y preocupaciones en agricultura: conferencia agrícola pronunciada por… el domingo 11 de noviembre de 1877, Madrid, Imprenta de Manuel G. Hernandez.
- Utor, Luis María (1879), Necesidad de devolver al suelo los principales nutritivos que las plantas extraen de él en cada cosecha para conservar su fertilidad: conferencia agrícola pronunciada el 4 de mayo de 1879, Madrid, Imprenta y fundición de la viuda e hijos de García.
- Utor, Luis María; Sáez de Montoya, Constantino (1876), Análisis cualitativo y cuantitativo de las aguas minerales de La Isabela, situadas en Sacedón, provincia de Guadalajara, Madrid, Est. tip. de M. Minuesa.
- Utor, Luis María; Sáez Montoya, Constantino; Soler y Sánchez, José (1872), Tratado teórico y práctico de ensayos y análisis químicos en sus aplicaciones á la farmacia, la medicina legal, la industria, las artes, la agricultura y el comercio... Madrid, Carlos Bailly-Bailliere.
- Vilanova, Juan (1875), "Ciencia Prehistórica. IV: Las cavernas huesosas", Revista Europea, 93, pp. 196-199.
- Watson, Katherined (1995), "The chemist as expert: the consulting career of Sir Ramsay William", Ambix, 42 (3), pp. 143-159. https://doi.org/10.1179/amb.1995.42.3.143