La presencia del factor innovador en el productor agrario en la Comunidad Valenciana.Herramientas para favorecer la innovación en la dialéctica rural-urbana

  1. Pérez-Ledo, Pau
  2. Segovia-Pérez, Mónica
Journal:
OBETS: Revista de Ciencias Sociales

ISSN: 1989-1385

Year of publication: 2021

Volume: 16

Issue: 2

Pages: 435-448

Type: Article

DOI: 10.14198/OBETS2021.16.2.13 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

More publications in: OBETS: Revista de Ciencias Sociales

Abstract

This sociological study focuses on rural innovation. Farmers are the main actors of innovation in the agricultural sector. This study focuses on the socio-economic profile of the Valencian farmer and his/her attitude towards innovation. Adopting a position inclined to innovate depends on multiple factors that influence bussiness management. This paper uses data from a farmers’ survey carried out in the Valencia region, that considers the socioeconomic factors that make farmers take a position favorable to innovation. Later, the study focuses on a typical profile of innovative producers, according to their characteristics, taking into account market orientation, learning orientation and innovative attitude. The results show a positive contribution of level of education and location in urban areas (access to knowledge and services) to the innovative attitude.

Bibliographic References

  • Agriresearch factsheet on enhancing human capital and boosting innovation systems. Accesible en: https:// ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/ farming/documents/factsheet-agri-human-capital_ en.pdf. (27-diciembre 2020)
  • Aguilar, E., Amaya-Corchuelo, S., y López-Moreno, I. (2016). “Alimentos con calidad. Nuevas estrategias rurales para nuevos consumidores”. Arxiu d’Etnografia de Catalunya 16: 137-152. https://doi.org/10.17345/aec16.137-152
  • Alba, M. F., López-García Usach, T. García Álvarez-Coque, J.M. y Mas Verdú, F. (2010). Conocimiento incorporado y vínculos sectoriales. El caso de una región con baja capacidad de absorción. International meeting on regional science. The future of cohesion policy. XVI reunión de estudios regionales. AECR. Badajoz, del 17 al 19 de noviembre de 2010. Recuperado, 1 de diciembre de 2018: https://old.aecr.org/web/congresos/2010/ htdocs/pdf/p172.pdf
  • Albisu Aguado, L. M. (2019). Las interacciones institucionales como condicionante del desarrollo de la innovación en el sector agroalimentario.
  • Amaya-Corchuelo, S., Fernández Zarza, M., & Aguilar Criado, E. (2018). Placer, salud y sociabilidad. El hecho alimentario a través del jamón ibérico. Disparidades. Revista De Antropología, 73(2), 425–452. https://doi. org/10.3989/rdtp.2018.02.008
  • Arnalte Alegre, E. (1989). Estructura de las explotaciones agrarias y externalización del proceso productivo: implicaciones para el debate sobre el proteccionismo. Información Comercial Española, 666, 101-117
  • Boix, R. y Galleto, V. (2008). Marshallian Industrial districts in Spain. Scienze Regionali, 7 (3), 29-52.
  • Connor, J.M. y Schiek, W.A. (1997). Food processing: an industrial owerhouse in transition. New York: John Wiley & Sons (2ª ed.).
  • Corbetta, P. (2003). Metodología y técnicas de investigación social. Madrid: McGraw Hill.
  • Cordovés Torres Gómez de Cádiz, D., Franch León, K., Zenea Montejo, M., Díaz Fernández, I., & Toscano Ruiz, D. F. (2017). La gestión de la innovación agraria: una mirada teórico-práctica. Cofin Habana, 11(1), 1-15.
  • de Cádiz, D. C. T. G., Montejo, M. Z., & Ramiro, C. J. M. (2020). Perspectiva teórica de la gestión de la innovación agraria/Theoretical Perspective on Managing Innovation in Agriculture. Revista Economía y Desarrollo (Impresa), 163(1).
  • de la Fuente Cabrero, C., Segovia-Pérez, M., & Figueroa- Domecq, C. (2014). Implications of Financial Institution Support for Women’s Business Projects. ESIC Market, 149. https://doi.org/10.7200/esicm.149.0453.3
  • Instituto Nacional de Estadística. Censo Agrario (1999- 2009). Recuperado: http://www.ine.es
  • López-Estornell, M. (2010). Empresa Innovadora, Conocimiento y Distrito Industrial. Tesis Doctoral. Valencia: Universitat Politècnica de València.
  • López-García Usach, T. (2013). Comportamiento innovador del sistema agroalimentario en la comunidad valenciana: cadena de valor, vínculos intersectoriales y territorio. Tesis doctoral. Valencia: Universitat Politècnica de València.
  • Peraza Castaneda, E. H., Gómez García, J. M., & Aleixandre Mendizábal, G. (2016). Los factores determinantes del comportamiento innovador de las cooperativas: un análisis para el caso de Castilla y León. REVESCO. Revista de Estudios Cooperativos, (122), 252-284. https://doi.org/10.5209/rev_REVE.2016.v122.52025
  • Pérez Ledo, P. (2018). Educación para la innovación agraria. Un modelo para la acción educativa. CEIR. Creativity and Educational Innovation Review, 2, 128-143. https:// doi.org/10.7203/CREATIVITY.2.13756
  • Pérez-Gil, J. A., Chacón, S. y Moreno, R., (2000). Validez de constructo: el uso de análisis factorial exploratorioconfirmatorio para obtener evidencias de validez. Psicothema, 12, 2, 422-446.
  • Pomering, A. (2017). Marketing for sustainability: Extending the conceptualisation of the marketing mix to drive value for individuals and society at large. Australasian Marketing Journal (AMJ), 25(2),157-165.https://doi. org/10.1016/j.ausmj.2017.04.011
  • Salas Arbeláez, L., García Solarte, M., & Azuero Rodríguez, A. R. (2018). Género del gerente e innovación: Caso empírico en Pymes de Cali. Revista investigación desarrallo innovación, 8 (2), 223-235. doi: 10.19053/20278306. v8.n2.2018.7962
  • Savall, N. V., Pizarro, J. E., & López, D. E. V. (2020). Redes de apoyo al emprendimiento femenino en territorios rurales. OBETS. Revista de Ciencias Sociales, 15(1), 317- 356 https://doi.org/10.14198/OBETS2020.15.1.11
  • Segovia-Pérez, M., Santero Sánchez, R., Domecq, C. F., & Núñez, R. B. C. (2019). Caracterización de la brecha salarial en el turismo rural español: una comparativa con el entorno laboral turístico urbano. Ager: Revista de estudios sobre despoblación y desarrollo rural= Journal of depopulation and rural development studies, (26), 7-34.
  • Yagüe-Perales, R. M., Perez-Ledo, P., & March-Chorda, I. (2020). The unexpected profile of agricultural innovators: evidence from an empirical study. New Medit: Mediterranean Journal of Economics, Agriculture and Environment= Revue Méditerranéenne dʹEconomie Agriculture et Environment, 19(2). https://doi. org/10.30682/nm2002f.