La calidad en los procesos de reestructuración vitivinícola. Un análisis comparativo de dos territorios en España y Argentina
- Elena Gadea 1
- María Brignardello 3
- Francisco Torres 2
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1
Universidad de Murcia
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2
Universitat de València
info
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3
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Buenos Aires, Argentina
ISSN: 1578-7168
Año de publicación: 2018
Número: 24
Páginas: 63-94
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Ager: Revista de estudios sobre despoblación y desarrollo rural = Journal of depopulation and rural development studies
Resumen
Globalization of the wine markets has led to major changes in wine producing areas. Changes in demand and distribution, as well as greater competition among producers, are trends that press for the restructuring of wine systems in multiple and heterogeneous spaces. Hegemonic discourse argues that a successful restructuring requires large companies, technological innovation, quality wines and presence in international markets. In this context, quality has become an indicator of success and, at the same time, a disciplining element of the actors in the chain. This article tries to approach the role of quality in the processes of wine restructuring. We analyzed two wine producing areas in different regulatory and macroeconomic contexts: Luján de Cuyo y Maipú, in Argentine province of Mendoza, and the Designation of Origin Utiel-Requena in Spain
Información de financiación
Este artículo presenta resultados del Proyecto CONACYT 182648, “La expansión de zonas vitivinícolas y el trabajo inmigrante. Estudio comparativo en Estados Unidos y España” y del proyecto “Gobernanza de la calidad en las cadenas globales agroalimentarias. Un análisis comparado de los territorios agro-exportadores en España”, financiado por el Ministerio de Ciencia e Innovación (CSO2017-85507).Financiadores
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Ministerio de Ciencia e Innovación
Spain
- CSO2017-85507
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