Dietas confinadasanálisis del discurso de la prensa sobre la nutrición en tiempos de Covid-19

  1. Vanessa Roger-Monzó 1
  2. Yolanda Cabrera-García-Ochoa 2
  3. Carolina Moreno-Castro 2
  1. 1 ESIC Business & Marketing School
  2. 2 Universitat de València
    info

    Universitat de València

    Valencia, España

    ROR https://ror.org/043nxc105

Journal:
El profesional de la información

ISSN: 1386-6710 1699-2407

Year of publication: 2021

Issue Title: Democracia / Democracy

Volume: 30

Issue: 6

Type: Article

DOI: 10.3145/EPI.2021.NOV.18 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

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Abstract

The essential elements of the Spanish press’s discourse on nutrition guidelines during the Covid-19 health crisis are identified. To do this, the evolution of media representation is examined, with a semantic analysis of the news appearing in the national media in Spanish regarding nutrition and Covid-19. The analyzed period is from 31 January 2020 to 31 January 2021. The content search carried out using the Factiva database identified 117 records, which were analysed using T-LAB software. The results reveal that the press warned of hoaxes regarding nutrition during the study period. Four semantic groups are identified, informing about the most appropriate eating patterns according to the different circumstances during the pandemic. The results show that the press plays a role as an educator of Spanish society on nutrition-related topics.

Funding information

Este estudio es un resultado del proyecto “Estudio de las modas en la alimentación a través del ecosistema comunicativo RTI2018-099663-B-I00” (ESMODA-ECO), dentro de la convocatoria 2018 de proyectos de I+D de Investigación del programa estatal I+D+i orientadas a los retos de la sociedad. Ha sido financiado por el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades de España y cofinanciado por fondos Feder de la Unión Europea.

Funders

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