Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) en relación a una solicitud de evaluación inicial para la comercialización de semillas de chía (Salvia hispanica) en chocolate en tabletas, en el marco del Reglamento (CE) Nº 258/97 sobre nuevos alimentos y nuevos ingredientes alimentarios
- Ángeles Jos Gallego
- Álvaro Daschner
- David Rodríguez Lázaro
- Gaspar Ros Berruezo
- María José Ruiz Leal
- Josep Antoni Tur Marí
ISSN: 1885-6586
Ano de publicación: 2017
Número: 26
Páxinas: 21-27
Tipo: Artigo
Outras publicacións en: Revista del Comité Científico de la AESAN
Resumo
The company Sanchis Mira S.A requested authorization to market chia (Salvia hispanica) seeds in chocolate bars in the European Union. This would be an extension of use of the novel food authorized in 2009, 2013 and 2015. The AECOSAN Scientific Committee takes the view that, according to the information provided, there is no indication that consumption of chia (Salvia hispanica) in chocolate bars, under the conditions proposed by the applicant, can produce adverse effects on health. The Committee concludes that the novel food presented for assessment meets the criteria for acceptance laid down by Regulation (EC) No 258/97 concerning novel foods and novel food ingredients (UE, 1997a).