La demolingüística al País Valencià
ISSN: 1697-5928
Year of publication: 2017
Issue: 15
Pages: 70-75
Type: Article
More publications in: Llengua, societat i comunicació: revista de sociolingüística de la Universitat de Barcelona
Abstract
En aquest article presentem les enquestes sobre el coneixement i ús del valencià del conjunt de la població valenciana promogudes per la Generalitat Valenciana. Deixant de banda qüestions metodològiques i anàlisis estadístiques, ens centrem en les etapes del desenvolupament de la demolingüística al País Valencià basant-nos en la presencia o absència d’enquestes, en l’evolució de l’ús del valencià i en els canvis de govern. La implicació directa del màxim representant de la Direcció General de Política Lingüística en la presentació i difusió dels resultats de l’última enquesta és un acte simbòlic que obre una nova etapa en la demolingüística.
Bibliographic References
- AVL (2005). Llibre blanc de l’ús del valencià I. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- BODOQUE, ANSELM (2011).«El model valencià de Política Lingüística». Revista de Llengua i Dret, 56, 143-171.
- CASTELLÓ, RAFAEL (2006). Els estudis sobre la situació sociolingüística al País Valencià. Barcelona: Col·lecció Xarxa CRUSCAT, 3. Institut d’Estudis Catalans.
- FABÀ, ALBERT; MONTOYA, BRAULI (2012). «La transmissió lingüística intergeneracional del català al País Valencià. Una perspectiva territorial». Caplletra, 53, 211-231.
- GENERALITAT VALENCIANA (2004). Coneixement i ús social del valencià. València: Generalitat Valenciana.
- MIRA, JOAN FRANCESC (1981). Població i llengua al País Valencià. València: Institució Alfons el Magnànim.
- PRADILLA, MIQUEL ÀNGEL (2008). La tribu valenciana. Benicarló: Onada.
- QUEROL, ERNEST (2007). Llengua i societat als territoris de parla catalana a l’inici del segle XXI. Barcelona: Generalitat de Catalunya.
- SEP [en línia]. <http://http://www.ceice.gva.es/ca/web/fondo-estadisticodocumental/fondo-datos-numericos/> [Consulta: 20 febrer 2017].
- TORRES, JOAQUIM (2005). «Ús familiar i transmissió lingüística». TORRES, JOAQUIM (ed.). Estadística sobre els usos lingüístics a Catalunya 2003. Llengua i societat a Catalunya en els inicis del segle XXI. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 81-108.
- TORRES, JOAQUIM (2009). «La transmissió lingüística familiar intergeneracional: una proposta d’anàlisi». VILA, XAVIER (dir.). Estudis de demolingüística. Actes de la I Jornada de Demolingüística de la Xarxa CRUSCAT. Barcelona: IEC, 23-32.